Det blev en skön jul i alla fall, fast jag räknat med att vi skulle åka till småland. Rätt skönt hemma också med tanke på vilken trafik det var på söndagen. Vi skulle ju åkt fredagen eller lördagen i och för sig.

I helgen gjorde jag i vanlig ordning kanelknäcke. Det tar rätt lång tid men är gott.


Vi har hållit på och stökat som de flesta andra förmodar jag. Det blir ju inte lika mycket eftersom det bara är vi tre. Har blivit duktigare också att dra ner på ambitionerna. Vi har slutat göra massa julgodis, eftersom vi alltid fått slänga. Jag tycker det är kul att göra men vi är inga jättegodisgrisar. Tobbe mer än jag men inte jättemycket. Knäck har jag gjort och ska prova pepparkaksknäck, men tänkte inte göra det till själva julafton. Gjorde i vanlig ordning en prioriteringslista med sånt prioriterat som Tobbe måste hjälpa mig med innan han eventuellt blir utringd.

Kvällen före julafton är bäst tycker jag, när vi är hemma alltså. Först fullständigt kaos och jag undrar om jag blir klar innan 4 på morgonen. Helt plötsligt hittar jag Tobbe på övervåningen. Han skulle gå och lägga sig runt 23 eftersom det finns risk att han får åka på jour, då vill han ha sovit några timmar i alla fall.
Men, varför spacklar du där NU??
Vaddå, far din brukar hålla på med projekt långt in på jul jämt.
Ja men de brukar vara klara runt23 natten före julafton, inte Börja!?
Bäzta tyckte vi var skitjobbiga. Hon försökte hjälpa till att pynta, såklart. Hämtade Tobbes isbjörnstomte vilket inte var poppis. Satt sig framför oss för att vi skulle sätta oss hos henne en stund. Skällde ut en väggklocka som hängt ovanför hennes bädd i köket så länge hon levt och ändå längre. Plötsligt ”upptäckte” hon att visarna rörde sig! Sen skällde hon på ena prydnadstomten. När jag klädde granen höll jag på att tappa en gul kula som hon snabbt skulle fånga, vilket resulterade i att den studsade över granen och bakom och jag hann precis klämma i ett nej och rädda granen från att bli genomhoppad. Hon har gått under namnet Pluto sen igår. Hon blev förpassad till köket en stund. Men när vi börjat få lite julmysigt var det en som däckat totalt i soffan.

Efter kvällsprommis som inte blev jättelång, en halvtimma, eftersom jag fortfarande hade saker att göra fick hon middag o lägga sig medan jag tog bästa stunden på året. Mysigt i vardagsrummet. Jag och radion med rimstugan. Radions uppesittarkväll är jättetrevligt. Slog in julklappar o fixade klart o la mig nog runt 02.30.

Idag gick Tobbe morgonrastning medan jag gjorde mysfrukost. Julgröten kokades ju i ugnen i natt men skulle värmas på. Infernokaffe köps varje år i hela bönor till jul. Sen färskpressad apelsinjuice. Dukar det mesta gör jag alltid på natten innan jag går och lägger mig. Efter frukost angrep Tobbe den nyfallna snön så han skulle kunna ta sig ut på jobb om så krävdes. Jag tog en ordentlig promenad med Bäzta. Sen lunch, och Tobbe och jag har fixat lite egna traditioner. Vi tar gärna sovmorgon och sen ”halv” lunch. Det blir kallskuret efter vi då varit ute med hund, och sen kaffe o Kalle Anka. Senare på kvällen tar vi det varma.

Det är en liten tjej här som har sovit idag. När vi åt lunch fick hon sin lammkota, sen gick vi ju in o tittade på tv, lämnade soffan en stund…

Hjälp vad trött hon blev av att försöka hänga med i vårt julstök igår. Hon vaknade dock till då det vankades julklapp

Ett eget aktivitetsspel av Nina Ottosson, hon löste det rätt bra tycker jag. Själv hade jag uppenbara problem att få i alla delar i kartonen sen, till Tobbes stora förtjusning

Sen kvällsprommis, och ikväll blev den så lång som hon får gå nu, en timma. Vi gick runt sjön mellan 22-23, jättemysigt. Nu är hon helt slut o ligger i biabädden i köket. Har inte ens tjatat om middag. Tror vi skippar den ikväll. Hon har ju givetvis fått tidigare men även nackkkotor av lamm och kyckling o lammbullar på prommis. Nu har hon knutit sig på övervåningen, jag har gjort en Hot Whisky så hostan dämpar sig tills det är sovdags. Revbenen som jag köpt extra puttrar på spisen. De var tvungna att tillagas idag.

Nu är de klara. Diskmaskinen är urplockad, nu ska jag “bara” snygga till lite o vattna granen. Fantastisk hostmedicin Hot Whisky. Var nog en timma nu sen jag tog en och började skriva här. Har inte hostat sen den tog slut, men kliar lite i halsen nu så jag tror jag tar en till när jag röjt klart så jag slipper natthostasmiley. Imorgon kommer nog jag vara trött o Bäzta utvilad. Hm.

Ha en underbar fortsättning på julen, ät o drick gott men lagom mängd. Kvällspromenader är underbara, tar er en sån med. Framförallt, ska ni ut i trafiken så kör försiktigt. Drick inte min hostmedicin och var utvilade. Kör in till kanten o stanna om du absolut måste skicka sms. Det ska bli riktigt busväder inatt också. Och alla måste hjälpas åt. Hellre femtom minuter senare än 10 veckor på sjukhus, om man har tur….smiley. Jag vet, jag börjar låta gammal, men när jag lyssnat på nattradion så hör jag att många tyvärr kanske får jobbigt resväder. de flesta kör försiktigt men alltför många tror att de har bättre koll än de har. Dubbdäck är ingen fribiljett till målet. Godnatt!