Måste bara säga att jag har en fantastisk hund, tack alla inblandadesmiley. Hon har en energi som kan få ett treårigt barn att bli avundssjuksmiley! Nå, jag har tidigare skrivit ett inlägg och ifrågasatt lite om man tränar det man behöver, eller det som är roligast. Nu har jag tröttnat på vintern o trotsar den. Det är mars, alltså vår! Igår var det så dags för årets första basträning! Har inte tänkt träna bevakning med Bäzta då min kropp inte håller för att vara soldat, även om jag ibland kan längta tillbaka, så är det ju till F21 och inte nåt annat.

Tyvärr så utbildas fortfarande folk som säger sig inte vilja tjänstgöra i hv utan bara ut o tävla. Man har ju företräde om man har certad hund. Detta var min orospunkt från början. Sen har folk argumenterat för på så sätt att tjh behöver få lite konkurrens när det gäller lydnaden. Jag har varit o sett några SM, men inte många. Där kan jag dock hålla med om att lydnaden inte sett särskilt rolig ut. MEN! Om detta ska ske på bekostnad av ekipagets funktionalitet så har jag hellre en kass tävlingslydnad en ett ockuperat Sverige. Hur? Jo, när hundar som påvisar skotträdsla, inte kan bete sig i en bas utan piper, gnäller o skäller så får de inte den vila de behöver för att sen kunna arbeta långa pass, och för det andra kommer de inte kunna arbeta i krig, eftersom hela den gruppen är dödasmiley. SBK ska utbilda åt försvarsmakten för att soldaterna ska kunna arbeta i händelse av ofred. Om hundarna inte kan hålla käften så röjer de förbandet, vilket innebär att alla snart är DÖDA!

Nå, även om vi inte tränar bevakning, så är det ändå nyttig träning. Att kunna ligga still, ja, någorlunda i alla fall men framförallt TYST när hon är uppbunden. Tobbe o jag gillar ju att vandra, o laga mat på stormkök o campa o så. Då är det en fördel att kunna binda upp hunden o veta att hon kopplar av när det är tillfälle till det. Igår tränade jag spårpåsläpp. Jag kommer ihåg vad vi lärde oss av Per i Tidaholm men ville bara prova som vi körde med Asta. Han hade såklart rätt, hon tog bakspår. Idag gjorde jag som han lärde oss. Under tiden som Tobbe var basvakt så gjorde jag några påsläpp. Bäzta låg sen snällt när vi fikade även om hon säkert trodde hon skulle få slutet på min skinkmacka, det sket sig med det, men jag hade tagit med ett kex som hon fick efteråt. Sen när det var uppätet o jag var ihopsamlad så gick vi ner o tog påsläppen! Snyggt o samlat såklartsmiley. NÄ! Jag fick blåhålla henne och gick på bakhasorna ner. Hon visste vad som väntade. Lättlärd denna dam. Ligg still o tyst i bas så kommer belöningen i form av jobb. Så ska det vara. Idag tog hon påsläppen kanonbra, o plockade alla tråkiga apporter. En avklippt stickkontakt eller avbiten kanske jag ska förtydligasmiley, en dekoration till sko, som hon är oskyldig till men en viss Chilra fixat. Sen en läderbit. Efter detta hem o fixade middag till hela flocken. Nu ska jag fixa lite innan kvällsprommis o dusch, sen blir det ´blue bloods, så hette den väl? Natti natt!