Igår fick Jojo ledigt från piskan! Vi blev hastigt utbjudna på fika till Inga-Lill och Lasse med barn på Resarö, Trevligtsmiley! Det var så länge sen vi sågs, och jättelänge sen vi var därute. Åtminstone Tobbe, jag var förbi på väg hem från träning på Österåkers BK men Tobbe hade inte varit där sen de byggde om köket. Lasse tittade på honom och upplyste att det var sju år sen….SKÄMS! Men där minns han nog lite fel Lasse, för Asta var mer än ett år när vi var där sist. Men skämmas kan han göra ändå för länge sen var det, om än inte SÅ länge sensmiley. När vi är på väg ut och har svängt av från Norrtäljevägen tror jag det var, så ringer min morbror och undrar varför jag inte är hemma när han hälsar på! Hm, nå han kom ut idag istället, jag körde honom till seglarskola i morse. JO, har är en vuxen morbror, men han skulle få ha bilen här då den står säkrare vaktad av Bäzta och mig (Tobbe jobbar) än ensam vid en väg. Kanske skulle jag gå seglarskola också? Måste ju vara lättare att få plats med en rottis på segelbåt än i en kajaksmiley!

Idag har jag filosoferat lite här allena. Det började med att jag gjorde nåt galet, häftig vridning eller nåt. Pang! Sa det i nacken. Har inte haft ont på jättelänge! NÅ, lyckades utan problem köra Lasse och sen till Nyckelviken för átt först lägga litet spår, sen promenad med ryggsäck med frukosten och baggenbältet. Förbi hönshuset och tuppen gal precis. Bäzta hóppar högt, ny polare, lät konstigtsmiley. Sen gick vi förbi hönsen, det har hon sett, de är ok. Därefter grisen som är riktigt kul. Sen kom vi upp till utsiktstornet. Där var bänken med bordet ockuperat. Nå, Bäztis och jag gick ner mot vattnet. Då lilla B spanar på utsikten med måsarna, passar jag på att skicka sms. När jag sträcker mig efter min smörgås( som jag lagt på berget under tiden jag svor över mobilen som inte kan stava efter uppdateringen) var den borta! Bakom står en nöjd liten fröken och slickar sig om munnensmileysmiley. Jaja, det var bara att gilla läget, packa ihop och gå ner till spåret. Hon är så go, i alla fall. Trots uppäten frukost (fick ju kaffet själv) för när vi kommer ner till hagarna och hon låser på hästarna, precis som med grisen tidigare, så går hon att bryta. Häråt ska vi och hon säger nja-okejsmiley . Det blev ett mindre spår idag, pga nacken, men hon ska nog få några som är lite kortare då hon haft ett par jobbiga ett tag.

Sen kom då filosofen. När Asta blev dålig så kände jag, med alla sjukdomar som kommit upp, törs man skaffa en till rottis? Vi är ju några som funderat fler ggr på-vad annars? Den här uppdelningen som blivit på fler raser, pga utställningarnas kriterier, med arbetande hund/utställn hund. Hur påverkar den raserna i sig? Jag har tidigare haft Golden. Detkändes inte intressant nu. På en föreläsning för ett par år sen togs just MH på Golden kontra Labrador upp. Labben ska tydligen fått behållit mer av sina arbetsanlag (då) Sen har jag fått höra, när jag tittade runt, att de blivit mer “flippriga”. Två av dem som sa det har själva just jaktlabbar så det är inget “rasförakt”. Nu sist förra veckan diskuterade vi det igen. Men, frågan är då; Vad är det vi vill ha? Jag tänker då även på lilla Chilra som inte riktigt passade tillsammans med oss, som trivs betydligt bättre i dalaskogarna. Det gäller ju att titta på vad JAG vill ha som hundägare. Det som passar mig kanske är för mycket soffpotatis för någon precis som den kan vara alldeles för tuff för en annan. Gör ett hopp och jämför även med begreppet handikapp hos människor. Du ÄR inte handikappad, du har en funktionsnedsättning/ett funktionshinder och MILJÖN kan GÖRA dig mer eller mindre handikappad. Alltså, ska en jakthund behöva få jaga för att fungera? Ska en vallhund behöva få valla? Men i så fall skulle nog några få raser få väldigt jobbigt. Om ACD skulle vara tvungna att få valla kor för att må bra, så skulle det inte finnas så många, och ändå är avelsbasen liten, då skulle den bli ändå mindre. Sen kan vi ju också titta på våra kära Mh och MT för att se hur mycket av olika bitar som “finns med” och guida oss valpköpare till att lättare ha chans att få tag på rätt hund. Sjukdomar mm om vi går dit. Ja, jag tvekade men vågade ändå ta en lott till, då jag tyckte lottringen såg bra utsmiley. Vi strävar hela tiden efter den mest optimala hunden. Den ska vilja jobba, vara frisk och helst snygg. TUR att jag inte är hund. Jag drömmer om mångmiljonvinst för att kunna vara ledig med Bäzta och jobba när jag vill, jag har nackskada och född utan sköldkörtel och går alltså på medicin sen det upptäcktes i ett års-åldern. Och ingen fotomodell är jag heller. Vet inte om jag ens skulle klara exteriörensmiley! Tur att jag inte är hund. Nu vet jag att det är en herrans skillnad, men ändå, varför? Ja, självklart vill alla ha friska hundar, främst för hundens egen skull. Men även för våra själar och i ärlighetens namn plånböcker. Nu “får” man även ersättning till viss del för mediciner och rehab, men inte alls så det täcker helt. Dessutom så kan jag själv förstå att jag måste vila efter operation för att sen bli bättre-vilket inte går att förklara för våra hundar. Och det finns inte så mycket hjärngympa där de inte behöver röra sig alls, vi har ju våra korsord, knep o knåp eller ljudböcker och sånt, vad för stimulans kan vi ge våra hundar som är beodrade absolut stillhet i veckorsmiley
Och visst måste våra brukshundar kunna och vilja jobba, annars kan vi ju välja sällskapshundar istället. Men hur ser vägen dit ut? Kombinationen hos föräldrdjuren med sundheten är ju först och främst. Sen kommer mitt eget ansvar när jag fått hem den lilla. Foderindustrin jublar över alla ångestfyllda hund/kattägare. Detta MÅSTE din hund äta för att må bra, Köp det eller det så har du gjort vad du kunnat mm. Vi svettas och våndas, har jag gjort rätt val? Hur ser pälsen ut? Hur skiter hon? Sen är vi trötta efter träningen och köper en pizza eller hamburgare på McD eller som i fallet här hemma, grillmojjen. Innehåller den all näring jag behöver för att bli 100 bast, om jag nu vill det? NÄ men det är ju bara jag, jag får skylla mig själv….men åt min hund duger bara XXXX! Någon sa att det bästa fodret du kan ge din hund är det foder den tycker om!Motionen är en annan bit, inte för mycket eller för litet. Det är förståeligt, man tar inte ut ett treårigt barn på marathon! Då hoppar vi igen-På Resarö när vi diskuterade lite grejer så började Inga-Lill skratta och tyckte på att de, när hon gick på mammaträffarna, borde fått mer kunskap om utvecklingsstadier hos barn, än att få besök av hushållningssällskapet som berättade hur man kokade frikadellersmileysmiley. Jag trodde hon skämtade men nej, det hade kommit ett sånt besök.
Nu ska jag göra ett tråkigt “måste”-lägga in och betala räkningar. Det är mitt jobb! Tjingeling. Se till att få i er alla mineraler, vitaminer, antioxidanter, proteiner mm innan ni går och lägger er!Sen håller jag tummar och tassar för alla därute att era hundar som inte mår bra, blir bättre och får ett fortsatt bra liv. Håller extra tummar och tasar för en god vän imorgon. För alla som har friska hundar så hoppas jag de får förbli så! Kram på er alla!